Zajímavé příběhy ze sýrového světa

 

Ahoj sejrožrouti,

 

až si příště půjdete koupit svůj oblíbený taveňák nebo zavítáte na náš e-shop, nejspíš tomuto kroku nebudete přikládat zvláštní, umělecký nebo historický význam. A přesto, i v sýrovém světě existuje pár zajímavých příběhů, jejichž přehled vám přinášíme.

Objev Roquefortu

Legenda praví, že mladý pastýř z Francie zanechal svůj oběd z ovčího mléka v jeskyni, když uviděl krásnou dívku. Když se o několik měsíců později vrátil, našel svůj sýr pokrytý modrou plísní. Tak byl objeven slavný sýr Roquefort, který se dnes vyrábí ve stejných jeskyních, kde plíseň Penicillium roqueforti přirozeně roste. Proces výroby Roquefortu zahrnuje zrání ve vlhkých a chladných podmínkách, což dodává sýru jeho charakteristickou pikantní chuť a strukturu. Tento sýr je chráněn AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), což znamená, že musí být vyroben podle přísných pravidel v určité oblasti Francie.

Královský sýr

V roce 1840 byla královna Viktorie obdarována obrovským blokem čedaru vážícím přes 500 kg jako svatební dar. Tento sýr byl vyroben z mléka od více než 700 krav a byl tak velký, že musel být přepravován na speciálním voze. Stal se symbolem bohatství a luxusu a byl servírován na královských hostinách. Čedar je dodnes jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě a jeho výroba zahrnuje proces cheddaring, při kterém se sýřenina několikrát skládá a stlačuje, aby získala svou typickou texturu.

Tajemství Ementálu 

Ementál je známý svými velkými otvory, které vznikají díky bakterii Propionibacterium freudenreichii. Tyto bakterie produkují oxid uhličitý během fermentace, který vytváří bubliny uvnitř sýra. Ementál se vyrábí především ve Švýcarsku a jeho výroba vyžaduje pečlivé kontrolování teploty a vlhkosti, aby se dosáhlo správné textury a chuti. Tento sýr je ideální na fondue a je často používán ve švýcarské kuchyni. Historie Ementálu sahá až do 13. století, kdy se začal vyrábět v regionu Emmental v kantonu Bern.

Sýr v kosmu

V roce 1976 vzal sovětský kosmonaut Jurij Romaněnko na palubu vesmírné stanice Sojuz 23 kousek sýra, aby ukázal, že i kosmonauti si mohou užít malou chuť domova. Tento sýr byl speciálně vyroben pro dlouhodobé skladování a byl součástí stravy, která měla zajišťovat kosmonautům potřebné živiny během jejich mise. Tento sýr byl typu Čedar a byl zvolen pro svou dlouhou trvanlivost a vysoký obsah kalorií. Kosmonauti se často těší na tyto malé kousky domova, které jim připomínají zemi během jejich dlouhých misí ve vesmíru.

Slavný Camembert a Napoleon 

Říká se, že slavný francouzský císař Napoleon Bonaparte měl velmi rád Camembert. Příběh praví, že při jedné ze svých cest zastavil v malé vesnici v Normandii a ochutnal Camembert. Byl tak nadšený jeho chutí, že nařídil, aby mu byl pravidelně dodáván do Paříže. Tento sýr, který vznikl koncem 18. století, se stal jedním z nejznámějších francouzských sýrů díky své krémové textuře a intenzivní chuti.

Vznik sýra Gouda

Gouda, jeden z nejstarších a nejpopulárnějších sýrů na světě, pochází z města Gouda v Nizozemsku. První zmínky o tomto sýru sahají až do 12. století. Tento sýr je známý svou jemnou a krémovou chutí, která se mění s dobou zrání. Mladý Gouda je měkký a jemný, zatímco starší Gouda získává silnější a pikantnější chuť. Tradiční trhy v Goudě, kde se tento sýr prodává, jsou dodnes turistickou atrakcí.

Sýr a umění

Cosimo Cavallaro, italsko-kanadský umělec, je známý svými neobvyklými instalacemi z jídla, zejména sýra. V roce 1999 pokryl pokoj v hotelu Washington Jefferson v New Yorku 1 000 liber roztaveného sýra. V roce 2019 začal budovat zeď z kotíjového sýra na hranici USA a Mexika, aby upozornil na absurditu stavby fyzických bariér. Tento projekt má nejen politický, ale také umělecký rozměr a zanechává silný dojem na své diváky​.

 

No panečku! Před psaním tohoto článku jsme sami nic z toho netušili. Vlastně ani vůbec nevíme, jestli chcete letět do kosmu, vyjadřovat své názory nebo naplnit politické ambice. A rozhodně nic z toho po vás nevyžadujeme.

 

My prostě děláme produkty, které těší a chutnají, tak mrkněte, co jsme pro vás připravili.