Výroba sýra: Podívejte se, jak se vyrábějí lahodné sýry!

  

Ahoj sejrožrouti,

 

jak chutnají naše dobroty, nejspíš víte. A pokud nevíte, tak se o hooodně připravujete 😉

Ale víte, jak se sýry vlastně vyrábí? Tak pojďte mrknout na celý proces od mléka až po hotový sýr.

Sběr a příprava mléka

 

Asi vás úplně nepřekvapí, že výroba sýra začíná u čerstvého mléka. Kvalita mléka je klíčová, proto je naprosto nezbytné, aby bylo vždy čerstvé a vysoké kvality.

Přidání syřidla

 

Po sběru a pasterizaci se do mléka přidává syřidlo, které způsobí srážení mléka. Tento krok je klíčový pro vytvoření správné struktury sýra.

Srážení a řezání sýřeniny

 

Mléko se srazí do gelové hmoty, která se poté řeže na malé kousky, nazývané sýřenina. Tento krok umožňuje oddělení syrovátky od sýřeniny.

Míchání a zahřívání

 

Sýřenina se míchá a postupně zahřívá, aby se odstranila co největší část syrovátky. Tento krok také ovlivňuje texturu a chuť finálního sýra.

Tvarování a lisování

 

Sýřenina se poté přesune do forem, kde se lisuje, aby se odstranila zbylá syrovátka a sýr získal svůj tvar. Různé formy a lisy dávají různým sýrům jejich specifický vzhled a strukturu.

Solení

 

Sýr se solí, buď ponořením do solného roztoku, nebo přidáním soli přímo na povrch sýra. Sůl hraje klíčovou roli ve vývoji chutě a konzervaci sýra.

Zrání

 

Posledním krokem je zrání, kdy sýr zraje v kontrolovaných podmínkách. Doba zrání se liší podle typu sýra a může trvat od několika týdnů až po několik let. Tento proces rozvíjí a zdokonaluje chuť sýra.

A kdybyste se chtěli dozvědět víc nebo si třeba založit vlastní sejrotvornu, mrkněte na tohle video.

Výroba sýra

Tak jak se vám tahle exkurze líbila? Zajímavé, že?

 

No a pokud nejste zrovna na cestě za kravičkama pro čerstvé mléko, mrkněte k nám do nabídky. Máme tam už nějaké hotové sýry, které jsme navíc mimořádně vymazlili 😉