Putování za sýrem

 

 

Ahoj sejrožrouti,

 

léto jede v plné parádě a to je čas všelijakého trajdání po zdejších luzích a hájích nebo 
i koutech vzdálenějších. Do Chorvatska s krabicí řízků dnes jezdí kde kdo, ale co takhle voňavé "tour de sejr"? Tady máte pár tipů, kde by to mohlo pekelně dobře vonět i chutnat.

Jižní Morava, Česká republika

 

Jižní Morava není jen o víně, ale také o výborných sýrech. Navštivte místní farmy a ochutnejte čerstvé kozí a ovčí sýry přímo od výrobců. Doporučujeme navštívit Sýrárnu Klimeš, která nabízí široký výběr kvalitních sýrů.

Plzeňský kraj

Plzeňský kraj, Česká republika

 

V Plzeňském kraji najdete mnoho rodinných sýráren, kde můžete ochutnat tradiční české sýry. Nezapomeňte navštívit Sýrárnu v Jarově, kde vás přivítají s úsměvem a nabídnou vám nejlepší sýry z regionu.

Alpy, Švýcarsko

 

Švýcarsko je rájem pro milovníky sýrů. Alpy nabízejí úžasné scenérie a sýry jako Gruyère, Emmental a Raclette. Navštivte sýrové festivaly, kde můžete ochutnat a koupit ty nejlepší sýry přímo od výrobců.

Alpy Švýcarsko
Normandie

Normandie, Francie

 

Normandie je známá svými lahodnými sýry jako Camembert, Livarot a Pont-l'Évêque. Prozkoumejte místní trhy a sýrové obchody, kde najdete tyto lahůdky. Doporučujeme návštěvu města Camembert, kde se dozvíte vše o výrobě tohoto ikonického sýra.

Toskánsko, Itálie

 

Itálie není jen o pizze a těstovinách, ale také o úžasných sýrech. V Toskánsku můžete ochutnat Pecorino, který se vyrábí z ovčího mléka. Navštivte místní farmy a vychutnejte si sýr přímo v srdci toskánské krajiny.

Toskánsko
Barcelona

Katalánsko, Španělsko

 

Katalánsko nabízí pestrou paletu sýrů, které stojí za to ochutnat. Doporučujeme navštívit Barcelonu, kde můžete najít různé místní sýry na tradičních trzích, jako je Mercat de Sant Josep de la Boqueria.

Království sýrů, Nizozemsko

 

A nakonec Japonec, vlastně Nizozemec.

 

Nizozemsko je domovem některých z nejznámějších sýrů na světě, jako je Gouda a Eidam. Navštivte sýrové trhy v Alkmaaru nebo Gouda a ochutnejte sýry, které jsou součástí nizozemské kultury po staletí.

Gouda

Proč cestovat za sýrem?

  • Kultura a tradice: Každý region má své unikátní sýry, které odrážejí místní kulturu a tradice.
  • Gastronomické zážitky: Cestování za sýrem vám poskytne nezapomenutelné gastronomické zážitky.
  • Podpora místních výrobců: Nákupem sýrů přímo od výrobců podpoříte místní ekonomiku a tradiční řemesla.

Nezapomeňte sdílet své sýrové zážitky s námi na sockách! Těšíme se na vaše fotky a příběhy z cest.